SINDIKAT NEZAVISNOST: OPASNI NAPADI VLASTI NA DANAS 

„Napadi na medije nisu odlika demokratskih, već totalitarnih sistema“

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ ocenio je kao „veoma opasne“ napade predstavnika vlasti na list „Danas“ povodom objavljenih karikatura Predraga Koraksovića Koraksa i ocenio ih kao „ugrožavanje slobode medija“, poručujući da „napadi na medije nisu odlika demokratskih, već totalitarnih sistema“.

„Nezavisnost“ u saopštenju ističe da „najoštrije osuđuje ugrožavanje slobode medija u Srbiji i aktuelne napade na dnevni list ‘Danas’ koji dolaze i od predstavnika vlasti“ nakon karikature Predraga Koraksića Koraksa na kojoj Hitler i Gebels drže poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića i poje ih mlekom iz flašica.

Karikatura je izazvala brojne reakcije i napade na taj list iz tabora naprednjaka, reagovalo je i Ministarstvo kultur, Vlada Vojvodine i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, pojedini tablodi bliski vladajućoj partiji.

S druge strane, novinarska udruženja, nevladine i antifašističke organizacije, pojedine stranke opozicionog korpusa osuđuju napade na list „Danas“.

Sloboda medija „jedna je od temelja modernih evropskih društava i njeno urušavanje predstavlja ozbiljnu pretnju demokratskom poretku“, a „posebno je opasno kada medijske slobode urušavaju politički akteri koji bi, pre svih, morali da poštuju slobodu izražavanja i medijske zakone“, ističe „Nezavisnost “ u saopštenju.

Ističe se da je „kontrolna uloge medija prema donosiocima odluka neophodna zarad zaštite prava svih građana“ i naglašava da su upravo zato „granice slobode izražavanja u odnosu na političare i nosioce javnih funkcija mnogo šire postavljene“.

Podsećamo da Zakon o javnom informisanju i medijima navodi da je „izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja“, poručuje u saopštenju UGS „Nezavisnost“.

Sindikat ocenjuje kao „neprimereno, ali i veoma zabrinjavajuće“,saopštenje Ministarstva kulture i informisanja kojim je javno kritikovana i osuđena karikatura Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani lista Danas u petak.

Poslanici naprednjaka u Skupštini Srbije prethodnih dana optužili list Danas da vodi harangu protiv SNS koja je „nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“, a novinare tog lista nazvali „sramotom za srpsko novinarstvo“

Takve optužbe na račun medija, po oceni „Nezavisnosti“, „politički akteri nikako ne bi smeli da iznose“ , jer „napadi na medije nisu odlika demokratskih, već totalitarnih sistema“, naglašava se u saopštenju „Nezavisnosti“.

Izražavajući punu podršku listu „Danas“, „Nezavisnost“ poziva druge sindikate i organizacije u društvu da se solidarišu sa medijima koji svoj posao rade profesionalno, kao i da se suprotstave pokušajima gušenja medijskih sloboda, koje su preduslov za nesmetano i slobodno funkcionisanje i sindikalnih organizacija.

You may also like...